◄ Πίσω

Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Η γνωριμία μας με έναν σπουδαίο ποιητή

 

Κυριάκος Χαραλαμπίδης. 

Η γνωριμία μας με έναν σπουδαίο ποιητή

 

Στην τάξη μας φέτος, στα πλαίσια των προγραμμάτων μας «Ποίηση, μαι παγκόσμια γλώσσα» και «Κύπρος 1974-2014: δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ», ασχοληθήκαμε με το έργο ενός σπουδαίου Κύπριου ποιητή, του Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Μέσα από τη μελέτη των ποιημάτων του*, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την τραγωδία της τουρκικής εισβολής και να νιώσουμε το δράμα του κυπριακού λαού.

Τα ποιήματά του μας κίνησαν το ενδιαφέρον για να ψάξουμε περισσότερο, να μάθουμε τα «πώς» και τα «γιατί», μας προβλημάτισαν, μας  συγκίνησαν.

Ωστόσο σήμερα, που είχαμε την τύχη και την τιμή, να γνωρίσουμε και να μιλήσουμε τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη μέσω  skype, κάναμε ένα υπέροχο, ζωντανό μάθημα Ιστορίας!

Ιδού οι εντυπώσεις μας:

«Ο ποιητής μας έδωσε ένα μάθημα με  την απλότητα και τη μετριοφροσύνη του».

«Μας σεβάστηκε και μας φέρθηκε σαν να είμαστε μεγάλοι και όχι παιδιά».

«Έμοιαζε σαν να ήξερε από πριν τις ερωτήσεις μας και μας έλεγε πολύ περισσότερα από όσα  είχαμε σκεφτεί να ρωτήσουμε».

«Ήταν ακούραστος και υπομονετικός κι ας είχαμε προβλήματα με τη σύνδεση στην αρχή. Δεν έδειξε στιγμή πως τον κουράσαμε ή πως βαρέθηκε μαζί μας».

«Μας μίλησε για πράγματα δύσκολα, όπως η πολιτική, αλλά με απλά λόγια ήρεμα και χωρίς φανατισμό, όπως βλέπουμε να γίνεται συχνά στην τηλεόραση».

«Μας εξέπληξε κάτι που είπε και που το είδαμε αρκετές φορές και στη «Λωξάντρα», στην «Αιολική γη» ή στα «Ματωμένα χώματα». Οι Ελληνοκύρπριοι λέει και οι Τουρκοκύπριοι ζουσαν αγαπημένοι, γλεντούσαν μαζί, δούλευαν μαζί μέχρι που οι πολιτικοί τους χώρισαν. Ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είχαν τίποτα να μοιράσουν. Ακριβώς όποως έγινε και πριν τη Μικρασιατική καταστροφή».

«Ήταν ευγενικός, απλός κι έμοιαζε λίγο σαν δάσκαλος και όχι σαν ποιητής. Μας έμαθε πολλά πράγματα. Μακάρι να μπορούσαμε να ξαναμιλήσουμε μαζί του».

«Η Ιστορία είναι μερικές φορές βαρετό και δύσκολο μάθημα. Όταν όμως στη λένε άνθρωποι που την έζησαν, και μάλιστα με τόσο όμορφα και ζωντανά λόγια, δε βαριέσαι καθόλου».

«Ήταν μια μεγάλη μέρα για εμάς σήμερα! Δε θα ξεχάσω ποτέ πως γνώρισα ένα τόσο σπουδαίο ποιητή!»

«Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης μας έδωσε ένα μεγάλο μάθημα αγάπης σήμερα. Το είδαμε και στα ποιήματά του άλλωστε πως δε μισεί τους Τούρκους εποίκους. Αντίθετα τους βλέπει με συμπάθεια αφού κι εκείνοι αναγκάστηκαν να κατοικήσουν στα σπίτια των Κυπρίων που έφυγαν πρόσφυγες εξαιτίας της εισβολής. Δεν το έκαναν επειδή το ήθελαν».

Μετά από όλα τούτα τι άλλο μπορούμε να κάνουμε παρά να ευχηθούμε στον αγαπημένο μας ποιητή (που του ετοιμάζουμε και μια έκπληξη), να είναι γερός, να γράψει πολλά πολλά ποιήματα και να δει γρήγορα την πατρίδα του ενωμένη....

 

Ευχαριστούμε πολύ!

 

*«Άρδανα 1», « Άρδανα 2», «Γλυκό του κουταλιού»,  «Παιδί με φωτογραφία», μελοποιημένο ποίημα  από το βιβλίο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη "Αμμόχωστος Βασιλεύουσα" σε μουσική Μάριου Τόκα.