◄ Πίσω

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης, ένα βιωματικό μάθημα στην ιστορία του Βυζαντίου

 

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης

 

29 Μαϊου 1453 – 29 Μαϊου 2014

 

Σήμερα παρουσιάσαμε στο σχολείο μας μια παράσταση, αφιερωμένη στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Περισσότερο από θεατρικό έργο ήταν μάλλον ένα βιωματικό μάθημα για την πορεία του Βυζαντίου στην Ιστορία.

Ο στόχος μας ήταν να μεταφερθούμε στην εποχή των Κομνηνών και των Παλιολόγων, να νιώσουμε σαν πολίτες της βυζαντινής αυτοκρατορίας, να κατανοήσουμε τα αίτια της ακμής και της παρακμής της,  το ρόλο των ηγετών, την πολιτική, τη θρησκευτική και κοινωνική οργάνωση, το ρόλο της γυναίκας, της εκπαίδευσης και της διπλωματίας. Να προσπαθήσουμε να νιώσουμε τα διλήμματα της εποχής και να σκεφτούμε ποια παράταξη θα επιλέγαμε αν ζόύσαμε τότε: των Εικονολατρών ή των Εικονομαχών, των Ενωτικών ή των Ανθενωτικών;

Να μπούμε στη θέση των τελευταίων Βυζαντινών, που μαζί με τον τελευταίο τους αυτοκράτορα επέλεξαν να απορρίψουν την προσφορά του Μωάμεθ του Πορθητή και να προτίμησαν το θάνατο από την ατίμωση. Να νιώσουμε το φόβο, την αγωνία αλλά και την αποφασιστικότητά και την υπερηφάνεια τους εκείνη την ύστατη ώρα.

Τέλος προσπαθήσαμε να μοιραστούμε τη γνώση και τα συναισθήματά μας με τους συμμαθητές και τους δασκάλους μας. Ελπίζουμε να τα καταφέραμε!

Οφείλουμε ένα μεγάλο « ευχαριστώ » σε όλους όσους μας στήριξαν και μας ενθάρρυναν στην προσπάθειά μας αυτή παρά τις αντίξοες συνθήκες. Αποδείξαμε σε όλους, δάσκαλοι και μαθητές, τι μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε.

Ευχόμαστε περαστικά στον δάσκαλό μας που θα μας καμαρώσει από το video!