◄ Πίσω

τα πεμπταστέρια γράφουν και ...συγγράφουν...

 

Τα πεμπταστέρια γράφουν ... και συγγράφουν...

 

Η  ομάδα βιβλίου του Συλλόγου εκπαιδευτικών Α΄θμιας Εκπαίδευσης  " Δομήνικος    Θεοτοκόπουλος" σε συνεργασία  με την,  υπεύθυνη σε θέματα παιδείας της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου,  την κ. Παπαδάκη -Σκουραδάκη Φανή και τον κο Μεντζίνη Νίκο, Συντονιστή δράσεων για τον Σχολικό εκφοβισμό Α/θμιας και Β/θμιας Κρήτης, ανέλαβαν μια όμορφη πρωτοβουλία.

  Συνέγραψαν μαζί με αγαπημένους και αγαπημένες  συγγραφείς ιστορίες με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα.

  Η τάξη μας στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης ( σε συνεργασία με το Γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων και το δίκτυο των σχολείων για τη μη βία από τον « Κόσμο χωρίς πολέμους») έχουν αναλάβει  εργασία με θέμα τη σχολική διαρροή. Τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρώπη τα ποσοστά της σχολικής διαρροής αυξάνονται ανησυχητικά.

  Οι ιστορίες που συγγράψαμε μας βοήθησαν να διερευνήσουμε και να μελετήσουμε το ρόλο του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στη σχολική διαρροή.

  Τα συμπεράσματα και τα μηνυματα στα οποία καταλήξαμε είναι:

·        Θέλουμε να δώσουμε ένα μάθημα στα παιδιά που εκφοβίζουν και όχι να τα πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα.

·        Θέλουμε να δώσουμε θάρρος στα παιδιά που εκφοβίζονται και να τους πούμε πως πρέπει να βρουν το κουράγιο να μιλήσουν σε κάποιον που εμπιστεύονται.

·        Θέλουμε να ευχηθούμε,να οραματιστούμε και να διεκδικέσουμε ένα κόσμο όπου όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Κανένα παιδί και κανένας έφηβος δεν πρέπει να εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν στο σχολείο εξαιτίας του εκφοβισμού, της αναπηρίας, των μαθησιακών ή άλλων δυσκολιών, των φυλετικών διακρίσεων ,του ρατσισμού ή της φτώχειας.

Τα πεμπταστέρια έχουν άποψη, διαφορετικά ενδιαφέροντα και συνεργάζονται εξαιρετικά. Για να ευχαριστήσουν τους αναγνώστες τους επέλεξαν δυο διαφορετικά είδη κειμένων.

Ο φοβερός Ζίζης Ζιζηφιολάκης, εκκολαπτόμενος ντετέκτιβ, αναλαμβάνει δράση εναντίον του Λάκη Παλληκαράκη. Μια ιστορία με χιούμορ, δράση, με τέλος καλό  κι όλα καλά. Τα πεμπταστέρια του Ε1 με τη συγγραφέα Μαρία Αντωνίου.

Η θλιμμένη Αζίρ, ένα κοριτσάκι Ρομά, στην προσπάθειά της να μορφωθεί, συναντά μεγάλα εμπόδια αλλά και ανεκτίμητους φίλους: η συγγραφική προσπάθεια των παιδιών του Ε2 σε συνεργασία με τη συγγραφέα Ρένα Πετροπούλου Κουντούρη.

 

Ευχαριστούμε πολύ τις συγγραφείς μας για την ευκαιρία που μας έδωσαν και σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Είμαστε διαθέσιμοι για να υπογράψουμε τα ¨βιβλία¨ σας, καθημερινά και σε ώρες σχολείου.