◄ Πίσω

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

 

Επισκεφθήκαμε σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας από άποψη ευρημάτων. Εντυπωσιαστήκαμε από  τα εκθέματα ενώ είδαμε τον Μινωικό Πολιτισμό με μια άλλη ματιά. Η αρχαιολόγος που μας βοήθησε σ' αυτό το ταξίδι, η κυρία Ελένη Τζιράκη, μας εξήγησε πως στον Μινωικό Πολιτισμό υπήρχαν  σκοτεινές πλευρές, όπως παντού. Οι Μινωίτες δεν ήταν πάντα στην Ιστορία τους ο ειρηνικός, χαρούμενος λαός που διδαχτήκαμε στην Ιστορία. 

Είχαν όπλα και ήταν ικανοί και επιδέξιοι πολεμιστές. Τα βασίλειά τους βρίσκονταν συχνά σε εμπόλεμη κατάσταση ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως είναι πιθανό οι Μινωίτες να πολέμησαν και στις Μυκήνες. Ωστόσο επέλεγαν στην καθημερινότητα και στην τέχνη τους τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Αυτό ήταν το μήνυμα που επιλέξαμε κι εμείς να πάρουμε από τους μακρινούς μας προγόνους. Επίσης διαπιστωσαμε πως μοιάζουμε πολύ μ' εκείνους σε πολλά: στον τρόπο που διασκέδαζαν, που προσεύχονταν και λάτρευαν τους Θεούς τους, στον τρόπο που μαγείρευαν, που αθλούνταν, που ντύνονταν...

Λυπηθήκαμε που σε ένα τόσο σημαντικό μουσείο υπάρχουν κλειστές αίθουσες λόγω κρίσης και έλλειψης προσωπικού και του ευχόμαστε ολόψυχα να ανοίξουν οι αίθουσές του και να προσληφθούν μουσειοπαιδαγωγοί που θα βοηθήσουν κι άλλα παιδιά να νιώσουν την ίδια χαρά που που νιώσαμε κι εμείς σήμερα! Θα το επισκεφθούμε ξανά και μάλιστα όσο πιο σύντομα μπορούμε. 

Σήμερα είχαμε μια μεγάλη συζήτηση στην τάξη για την αξία των μουσείων στη μόρφωση και την παιδεία μας και κάποιοι πρότειναν να γράψουμε γράμμα στον υπουργό πολιτισμού... Ποιος ξέρει, μπορεί και να το κάνουμε!

Προς το παρόν μπορούμε να στηρίξουμε τα μουσεία του τόπου μας με τις τακτικές επισκέψεις μας. Ο κήπος άλλλωστε είναι υπέροχος για γονείς και παιδιά . Δείτε εδώ πληροφορίες για το ωράριο αλλά και τις ημέρες με δωρεάν είσοδο.