◄ Πίσω

Ιωάννης Καποδίστριας

 

Ιωάννης Καποδίστριας

 

Δείτε τα ντοκιμαντέρ που ακολουθούν  από τη "Μηχανή του Χρόνου". Σας προτείνουμε να τα δείτε με παρέα (φίλους, γονείς, αδέρφια, φιλομαθή κατοικίδια), να σταματάτε συχνά για να συζητάτε όσα σας κάνουν εντύπωση και φυσικά με το πολύτιμο μπλοκάκι στο χέρ για να κρατάτε σημειώσεις και να καταγράφετε ό,τι θέλετε να θυμάστε ή ότι θα θέλατε να διερευνήσετε περισσότερο.

 

 

                                                                 

 

 

                 

                                               

 

 

 Το τέλος του Ιωάννη Καποδίστρια

 

                                                                    

  

Και κάτι ακόμα που δεν γνωρίζουν πολλοί!

 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, έμεινε στην ιστορία ως κορυφαίος διπλωμάτης. Οι κινήσεις του σε μια ταραγμένη εποχή, άλλαξαν το μέλλον της Ευρώπης. Λίγοι γνωρίζουν ότι αυτός ήταν ο εμπνευστής και ο δημιουργός του ουδέτερου κράτους της Ελβετίας, με το πανίσχυρο τραπεζικό σύστημα. Οι εμφύλιες έριδες και τα τοπικά συμφέροντα στην Ελλάδα, οδήγησαν στη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της, ενώ οι Ελβετοί σήμερα απολαμβάνουν την οργάνωση και τη δομή ενός κράτους-πρότυπο, που τους προσέφερε ο οραματιστής Έλληνας. Απαλλαγμένοι από οικονομικά βάσανα και δυσβάστακτους δανεισμούς. Η αποστολή του Καποδίστρια στην Ελβετία Η δράση του, κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους, εντυπωσίασε τον τσάρο της Ρωσίας. Ο Καποδίστριας κέρδισε την εμπιστοσύνη του και ο τσάρος γρήγορα του ανέθεσε ένα δύσκολο έργο. Την οργάνωση του κράτους της Ελβετίας. Οι Ρώσοι επιθυμούσαν να αποσπάσουν τους Ελβετούς από τη σφαίρα επιρροής των Γάλλων και έσπευσαν να υποστηρίξουν το σχέδιο του Έλληνα διπλωμάτη.

Ο Καποδίστριας χώρισε τη χώρα σε 19 αυτόνομα κρατίδια, διαμόρφωσε την ιδέα της ουδετερότητας και συνέβαλε στο σύνταγμά της. Σύμφωνα με τον Lorenzo Amberg, πρέσβη της ελβετικής συνομοσπονδίας, που μίλησε στη «Μηχανή του Χρόνου», ο Καποδίστριας κέρδισε ένα τιμητικό προνόμιο, που το έχουν ελάχιστοι στην ιστορία της Ελβετίας. Έγινε επίτιμος πολίτης δύο καντονιών. Της Γενεύης και του Βω.

Δείτε στο βίντεο την ιστορία της δημιουργίας της Ελβετίας από τον Έλληνα Ιωάννη Καποδίστρια.

Εννοείται πως σας καλούμε να ζωγραφίσετε το πορτραίτο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, να γράψετε ένα άρθρο ή να φτιάξετε μια παρουσίαση και να τα μοιραστείτε μαζί μας! Α και να μην ξεχνάτε τις πηγές σας! Η δική μας ήταν η εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου".