◄ Πίσω

4. Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη

 

Η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ρώμη

 

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη
                                          Παρουσίαση: Γιάννης Σουδίας

 

 Μπορείτε εδώ να δείτε το σχεδιάγραμμα του μαθήματος και εδώ να απαντήσετε στις ερωτήσεις. Επίσης μπορείτε να ακούσετε το μάθημα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε πώς ήταν ένα πλούσιο ρωμαϊκό σπίτι!

 

 

 

Καρδιά του ρωμαϊκού κράτους και έδρα του αυτοκράτορα ήταν η Ρώμη. Χτισμένη δίπλα στον ποταμό Τίβερη, ήταν στολισμένη με ναούς, ωραία κτίρια και έργα τέχνης. Ο πληθυσμός της τα χρόνια ακμής της έφτανε το ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους.

 

 

 

Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης διέμεναν σε πολυκατοικίες, σε ένα δωμάτιο. Εκεί μαγείρευαν, έτρωγαν, κοιμούνταν. Τα έπιπλα τους περιορίζονταν σ” ένα ή δύο κρεβάτια, μια καρέκλα ή ένα σκαμνί. 

 

 

 

 

Οι εύποροι Ρωμαίοι ζούσαν σε μονοκατοικίες με μαρμάρινες κολώνες, αγάλματα και ψηφιδωτά δάπεδα. Είχαν έπιπλαφτιαγμένα από μπρούντζο, ελεφαντόδοντο και ακριβό ξύλο.

Επειδή στη Ρώμη συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος, οι Ρωμαίοι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την καθαριότητα. Έφτιαξανσύστημα αποχέτευσης και δημόσια λουτρά.

 

 

Οι Ρωμαίοι είχαν πολλές γιορτές. Άλλες ήταν για τους θεούς και άλλες για σπουδαία γεγονότα. Τις γιόρταζαν με παρελάσεις, χορούς και τραγούδια. Ας δούμε τη ζωή μιας παρέας Ρωμαίων εφήβων. Τι λέτε; Μοιάζει καθόλου με τη δική σας;

 

 

Στη ρωμαϊκή ύπαιθρο ζούσαν οι γεωργοί, οι βοσκοί, οι τεχνίτες και οι μικροέμποροι

Οι μεγαλοκτηματίες γεωργοί είχαν μεγάλα και γόνιμα αγροκτήματα. Εκεί ήταν κτισμένα τα σπίτια των ιδιοκτητών μαζί με στάβλους, ορνιθώνες και αποθήκες για τους καρπούς και τις ζωοτροφές. 

 

 

 

 

Τη φροντίδα όλων αυτών των χώρων την είχαν οι δούλοι, που έμεναν μόνιμα εκεί.

 

Η ζωή των δούλων

 

  Οι Ρωμαίοι μαστίγωναν και αλυσόδεναν τους δούλους. Τους έβαζαν να δουλεύουν χωρίς διακοπή και να κοιμούνται στα υπόγεια με ελάχιστη τροφή. Τους έδιναν τα χειρότερα ρούχα και τους απαγόρευαν να παντρεύονται. Γι” αυτό και οι δούλοι ζούσαν με τη σκέψη της εξέγερσης. Έγιναν πολλές εξεγέρσεις. Τη μεγαλύτερη την έκαμαν το 70 π.Χ. με αρχηγό το Σπάρτακο, Θρακιώτη αιχμάλωτο και μονομάχο. Ο ίδιος σκοτώθηκε και έξι χιλιάδες δούλοι που ήταν μαζί του σταυρώθηκαν.

 

Πλουτάρχου, Μ. Κράσσος

 

 

  Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες για να κρατούν ικανοποιημένους τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, που έκαναν συχνά εξεγέρσεις, τους πρόσφεραν δωρεάν γεύματα και δωρεάν διασκέδαση (άρτο και θεάματα). Αυτά τα θεάματα ήταν κυρίωςμονομαχίες και θηριομαχίες.

 

Μια παράσταση στο Κολοσσαίο

 

Πολλά άτομα μονομαχούσαν, ενώ άλλοι πολεμούσαν μεταξύ τους σε ομάδες, στην ξηρά ή στο νερό. Τότε πλημμύρισε ξαφνικά το αμφιθέατρο και έφεραν μέσα άλογα και ταύρους και άλλα κατοικίδια, που είχαν εκπαιδευτεί να κινούνται στο νερό όπως στη στεριά. Έφεραν και ανθρώπους πάνω σε πλοία, οι οποίοι άρχισαν να ναυμαχούν.

 

 

Δίων, Ιστορία της Ρώμης

 

Μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν η ζωή ενός Ρωμαίου μονομάχου; Χμ, για δείτε εδώ μερικές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες...