◄ Πίσω

3. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου

 

3. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου

 

 

 

 

 

Ευτυχώς ο αυτοκράτορας φρόντισε για όλα!

 

 

Πηγή: "Στο μικρόκοσμο της τάξης μας"

 

 

Κάντε κλικ εδώ και εδώ για να δείτε πώς εξαπλώθηκε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

 

Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου

                                                 Παρουσίαση Γιάννης Σουδίας

 

 

Για να δείτε το σχεδιάγραμμα του μαθήματος κάντε κλικ εδώ.

πηγή: 8ο Δ.Σ Νάουσας

 

Αν τελειώσατε τη μελέτη σας, μπορείτε να κάνετε ένα ταξιδάκι στο παρελθόν. Δείτε εδώ την εικονική αναπαράσταση της αρχαίας Ρώμης. Πατήστε στην εικόνα του Ιππόδρομου  για να  δείτε πώς ήταν χτισμένος και εδώ για να δείτε την περιοχή γύρω από αυτόν. Φανταστείτε τις ιαχές 240.000 θεατών που παρακολουθούσαν τις ιπποδρομίες ή τις αρματοδρομίες! 

Το Circus Maximus, λαοφιλές μέρος στην Αρχαία Ρώμη, αρχικά χρησιμοποιήθηκε για ιπποδρομίες και αρματοδρομίες. Μπορούσε επίσης να γεμίσει με νερό και να στηθούν ψεύτικες ναυμαχίες. Kατασκευάστηκε το 600 π.Χ. και φιλοξένησε την τελευταία αρματοδρομία το 549 μ.Χ., επιβιώνοντας ως θεσμός για μια χιλιετία. Eίχε χωρητικότητα 385.000 ατόμων ενώ, εκτός από τους απλούς θεατές, υψηλά πρόσωπα, ακόμη και ο Αυτοκράτορας, παραβρίσκονταν σε αγώνες, καθώς η απουσία τους θεωρούνταν αγένεια.

 

 

 

 

Το κέντρο της πόλης ήταν η Ρωμαϊκή Αγορά ή Forum, το πολιτικό, θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της Αυτοκρατορίας. Εκεί, αυτοκράτορες περνούσαν πάνω σε άρματα χαιρετώντας τα αλαλάζοντα πλήθη, ρήτορες εκφωνούσαν λόγους για επίκαιρα θέματα και ιερείς προσέφεραν θυσίες στους θεούς.

Ένα άλλο σπουδαίο μνημείο ήταν το Κολοσσαίο, που σώζεται ακόμη κι σήμερα. Δίπλα του βρισκόταν το επιβλητικό άγαλμα του Θεού Ήλιου. Το Amphitheatrum Flavium ή καλύτερα γνωστό με την ονομασία Colosseum (Κολοσσαίο, το Γιγαντιαίο) είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο αρχαίο ρωμαϊκό κτίσμα του κόσμου. Η ονομασία του (από τον 8ο αιώνα) προέρχεται από τον επιχρυσωμένο Κολοσσό του Νέρωνα, γιγαντιαίο άγαλμα του αυτοκράτορα που παριστάνονταν σαν θεός ήλιος και ορθωνόταν δίπλα στο αμφιθέατρο.

 

Το ίδρυσε ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός και το ολοκλήρωσε ο γιος του Τίτος . Χτίστηκε σε οκτώ χρόνια (72-80 μ.Χ.) και έγινε σύμβολο δύναμης και αγριότητας.

 

Οι διαστάσεις του σε εκμηδενίζουν. Μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης . Το ύφος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες και ο 4ος 40 παράθυρα. Πάνω από τον 4ο όροφο υπήρχε στοά. Το εσωτερικό του Κολοσσαίου ήταν χωρισμένο σε κερκίδες, ενώ στο κέντρο του είχε κονίστρα που χωριζόταν από τις κερκίδες με ένα ψηλό βάθρο. Κάτω από την κονίστρα βρίσκονταν τα υπόγεια.

 

Το Κολοσσαίο έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της. Εκεί πραγματοποιούνταν ναυμαχίες, μονομαχίες και θηριομαχίες τις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Εκεί γίνονταν επίσης μαρτύρια χριστιανών. Για την τύχη των μονομάχων που τραυματίζονταν σοβαρά αποφάσιζε το πλήθος. Αν ο αυτοκράτορας σήκωνε τον αντίχειρα σήμαινε πως ο τραυματισμένος μπορούσε να ζήσει, διαφορετικά έπρεπε να παλέψει με τα άγρια ζώα μέχρι θανάτου. Εκτός από τους ανθρώπους σκοτώνονταν και ζώα. Τα πιο πολλά σκοτώθηκαν στους αγώνες που έγιναν το 248 για τα 1.000 χρόνια από την ίδρυση της Ρώμης.

 

Εκεί οι μονομάχοι έλεγαν το περίφημο αντίο: «Χαίρε αυτοκράτορα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν».

 

 

Η Αψίδα του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο, χτίστηκε προς τιμήν του ίδιου και των δύο γιων του.

 

 

 

 

 

Τα λουτρά του Καρακάλα (αυτοκράτορα, γιου του Σεπτίμιου Σεβήρου), ένα αρχαίο …spa για 10.000 λουόμενους. Kατά τα ρωμαϊκά χρόνια η διαδικασία των λουτρών ήταν συγκεκριμένη και κρατούσε αρκετή ώρα μια και ακολουθούνταν ορισμένη τελετουργία. Εκτός από τα λουτρά, στο χώρο αυτό υπήρχε και βιβλιοθήκη, γκαλερί, κήποι και πολλά άλλα. Οι Ρωμαίοι λάτρευαν τα λουτρά. Απομεινάρια τους μπορεί να θαυμάσει κανείς σε όλες τις πόλεις από τις οποίες πέρασαν κατά την αρχαιότητα. Μάλιστα υπάρχουν κι εδώ στο Ηράκλειο, δυστυχώς όχι καλά διατηρημένα, απομεινάρια λουτρών και υδραγωγείων.

 

 

 

 

 

 

 

Η αψίδα του Κωνσταντίνου, βρίσκεται δίπλα στο Κολοσσαίο και έχει διάφορα μετάλλια, σύμβολα και επιγραφές. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο (τον Μέγα) προς τιμήν της νίκης του εναντίον του Τραϊανού.

 

 

 

Στην αρχαία Ρώμη υπήρχαν δρόμοι που έμοιαζαν αρκετά με τους σημερινούς! Υπήρχαν πολυκατοικίες όπου ζούσαν οι πιο φτωχοί Ρωμαίοι πολίτες.

 Aν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την pax romana, δηλαδή τη ρωμαϊκή ειρήνη, κάνε κλικ στην εικόνα.

 

https://watchkin.com/e7c6839260