◄ Πίσω

Ενότητα 9 - Βιβλιοθήκες

 

Ενότητα 9

Βιβλιοθήκες

 

Οι κερασίές θ' ανθίσουν και φέτος. Ένα μελοποιημένο ποίημα του Μενέλαου Λουντέμη.

 

 

  Ο Μενέλαος Λουντέμης έγραψε όλα σχεδόν τα είδη του γραπτού λόγου. Οι ήρωές του ήταν άνθρωποι φτωχοί, αδικημένοι, κατατρεγμένοι. Διάβασε ένα σύντομο Βιογραφικό του συγγραφέα από το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου. Συνδυάζοντας τις πληροφορίες αυτές με όσες διάβασες στο βιβλίο σου, προσπάθησε να σκεφτείς τις δικές σου απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  Γιατί ο Λουντέμης διάλεξε να μιλήσει για ανθρώπους που ζούσαν στο περιθώριο της ζωής, ξεχασμένοι από τους γύρω τους και την κοινωνία;

  Σε ποια μέρη έχησε; Πιστεύεις πως οι μετακινήσεις του επηρέασαν το έργο του;

  Ποια θεωρείς ως τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή του; 

  Μπορείς να φανταστείς πώς ένιωσε ο μικρός Μενέλαος, πρόσφυγας τότε, όταν αναγκάστηκε να ξεριζωθεί από τον τόπο του, και να ζήσει στο οικοτροφείο; 

   Ο Λουντέμης δικάστηκε για όσα πίστευε και έγραφε. Πώς το κρίνεις αυτό;

  Πιστεύεις πως η ζωή ενός συγγραφέα, οι τόποι πού έζησε ή οι άνθρωποι που γνώρισε επηρεάζουν το έργο του; Γιατί;

 

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ (1906-1977)


   Ο Μενέλαος Λουντέμης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

  Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτρης Βαλασιάδης και προερχόταν από εύπορη οικογένεια της Πόλης που χρεοκόπησε μετά από την εγκατάστασή της στο ελληνικό κράτος.

   Σε παιδική ηλικία έζησε για λίγο στο κρατικό οικοτροφείο της Έδεσσας, σύντομα όμως μπήκε στη βιοπάλη (γραμματοδιδάσκαλος, ψάλτης, εργάτης στα τεχνικά έργα του Γαλλικού ποταμού). Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και εντάχθηκε στο ΕΑΜ, όπου διετέλεσε και γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων.  

    Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη και το 1958 πέρασε από δίκη για το βιβλίο του Βουρκωμένες μέρες. Από το 1958 ως τη μεταπολίτευση του 1974 έζησε αυτοεξόριστος στη Ρουμανία, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου του είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια.

  Πέθανε στην Αθήνα, ενώ οδηγούσε, από καρδιακή προσβολή. Την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποίησε γύρω στο 1930 με δημοσιεύσεις ποιημάτων και διηγημάτων στο περιοδικό Νέα Εστία. Το 1938 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων Τα πλοία δεν άραξαν, για την οποία τιμήθηκε με το Μέγα Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας. Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο της Χρυσής Δάφνης Πανευρώπης ( Παρίσι, 1951).

   Το σύνολο του έργου του καλύπτει όλα σχεδόν τα είδη του γραπτού λόγου (πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, θέατρο, παιδική λογοτεχνία, μετάφραση κ.α.). Ο Μενέλαος Λουντέμης ανήκει στους 'Ελληνες λογοτέχνες του μεσοπολέμου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισμό. Ο ίδιος υποστήριζε πως δε τον ενδιαφέρει η Τέχνη αλλά η καταγραφή της πραγματικότητας και η κατάδειξη της κοινωνικής ανισότητας. Παρόλα αυτά στο σύνολο του έργου του δεσπόζει η τάση του να στρέφεται εξ’ ολοκλήρου γύρω από ένα κεντρικό πρόσωπο-αφηγητή (που συνήθως παραπέμπει στον ίδιο το συγγραφέα), που ανήκει στους περιθωριακούς τύπους των καταπιεσμένων κοινωνικά στρωμάτων και το οποίο μας δίνει την προσωπική του οπτική της μοναξιάς, του ανεκπλήρωτου του έρωτα και της δυστυχίας του κόσμου.

 

 

 

 

 

 

  Κάντε κλικ στην εικόνα για να μελετήσετε τη Γραμματική σας.

 

Αφού μελετήσετε τη Γραμματική, είστε έτοιμοι να κάνετε εξάσκηση.

 

 

 

   Μπορείτε ακόμη να μάθετε πράγματα για τους αγαπημένους  ή τις αγαπημένες σας συγγραφείς.

 

Άλκη Ζέη

 

 

 

Άλκη Ζέη χωρίς Ζωρζ Σαρή γίνεται; Δε γίνεται! Απολαύστε την σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε στους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματους του Πανεπιστημίου της Αθήνας

 

 

 

Πηνελόπη Δέλτα

 

 

 

Μια μοναδική ιδέα από τη γειτονική μας Ιταλία!!! 

 

   ToBIBLIOMOTOCARRO, είναι μια περιοδεύουσα βιβλιοθήκη που φέρνει βιβλία κάθε Σάββατο στα χωριά της Basilicata (Ιταλία). Το «Bibliomotocarro» περιλαμβάνει περίπου 700 βιβλία και με κατάλληλη σήμανση κάνει οκτώ στάσεις σε συγκεκριμένες ώρες όπου τα παιδιά μεταξύ οκτώ και δώδεκα ετών περιμένουν να δανειστούν βιβλία.

    Πρόκειται για ένα μεταχειρισμένο τρίτροχο όπου στις δύο πλευρές του υπάρχουν παράθυρα, στο εσωτερικό του πολλά ράφια με εκατοντάδες βιβλία, ενώ η οροφή του είναι κατασκευασμένη από κεραμίδια και καμινάδα! Ένα όμορφο παιχνιδιάρικο τρίτροχο!

   Είναι η όμορφη ιταλική ιστορία του συνταξιούχου δασκάλου Antonio La Cava από την Ferrandina (Ιταλία) που τρέχει στα χωριά της Basilicata με το «Βιβλιο-τρίτροχο» του για την προώθηση της ανάγνωσης. Και τα παιδιά τον περιμένουν με ενθουσιασμό.

 

   Ο Antonio αγόρασε ένα μεταχειρισμένο τρίτροχο Ape από το Piaggio, το μετέτρεψε κατάλληλα, το γέμισε με βιβλία, και το ονόμασε «Βιβλιο-τρίτροχο» (στα ιταλικά Bibliomotocarro). Κάθε εβδομάδα γυρίζει τα χωριά της Basilicata και ανακοινώνει την άφιξή του με τον ήχο του οργάνου.

 

  Στις πλατείες τα παιδιά τον περιμένουν πότε θα φανεί. «Δανείζονται βιβλία και κάθονται σ’ ένα σκαλάκι μετροφυλλώντας τα. Δημιουργείται μια μαγική ατμόσφαιρα.» Πριν από την αναχώρηση τα παιδιά γράφουν στη «Λευκή Βίβλο» που άνοιξε για το σκοπό αυτό ό, τι θέλουν, ιστορίες ή προσωπικές αφηγήσεις. «Όταν μου το επιστρέψουν το βιβλίο πέφτει στα χέρια των άλλων παιδιών που συνεχίζουν την ιστορία ή γράφουνε άλλους. Και είναι πάντα υπέροχες ιστορίες.»

 

 

Κάθε μήνα ο Antonio τρέχει περίπου 500 χιλιόμετρα και μεταδίδει στον μικρότερο το πάθος για την ανάγνωση. Τα συγχαρητήρια μας Antonio!

 

Πηγή

 

 

 

Διδώ Σωτηρίου

 

 

 

Η Γραμματική μου

Το επίθετο πολύς-πολλή-πολύ και το επίρρημα πολύ

 

 

 

 

 

Κάνε κλικ στο βιβλίο για εξάσκηση

 

 

 

Πηγή

 

Και για περισσότερη εξάσκηση...

 

 

 

 

Κύριες και δευτερεύουσες προτάσεις

Θεωρία- Παρουσίαση από το Γ. Παπαθανασίου

 

 

 

 

 

 

 

Εσείς τι τίτλο θα δίνατε σ' αυτή την εικόνα;

 

 

 

Γραμματική , Ονοματικές και Ρηματικές Φράσεις

 

 

 

 

 

 
Ονοματικές και ρηματικές φράσεις
View more presentations or Upload your own.
 
 
Κύριες και δευτερεύουσες προτάσεις. Μελετήστε στη Γραμματική μόνο τα είδη των προτάσεων που έχετε διδαχτεί.
 
 
 
Κύριες και δευτερεύουσες προτάσεις
View more presentations or Upload your own.
 
 
Ένα βιβλίο μας ταξιδεύει