◄ Πίσω

Φως

 

H διάδοση του φωτός

 

 

Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Παρουσίαση από το Γιάννη Ζερβό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς διαδίδεται το φως; Διαδραστικό πείραμα

 

 

 

 

 

Διαφανή, ημιδιαφανή και αδιαφανή σώματα

 

 

ΔΙΑΦΑΝΗ, ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΗ & ΑΔΙΑΦΑΝΗ ΣΩΜΑΤΑ
Παρουσίαση από το Γιάννη Ζερβό

 

 

Φως και σκιά

 

  Έχεις ακούσει ποτέ την έκφραση " φοβάμαι και τη σκιά μου " : Αν θέλεις να φανταστείς τι σήμαινε σκέψου  πως είσαι ένας πρωτόγονος άνθρωπος που για πρώτη φορά στη ζωή σου βλέπεις κάτι σκούρο που έχει το σχήμα σου σε ακολουθεί. Πηγαίνει όπου πηγαίνεις, τρέχει ξοπίσω σου όταν τρέχεις. Άλλες φορές πάλι είναι μπροστά σου  μα δεν μπορείς να το πατήσεις κι άλλες είναι στο πλάι σου  μα δεν μπορείς να το αγγίξεις.

  Όταν οι πρώτοι άνθρωποι ξεπέρασαν το φόβο, άρχισαν να παρατηρούν τη σκιά κι αργότερα να τη χρησιμοποιούν για να μετρούν την ώρα και να φτιάχνουν ηλιακά ρολόγια. αργότερα την έκαναν τέχνη: από το θέατρο σκιών στην ανατολή ως το δικό μας Καραγκιόζη.

  Αλήθεια εσύ έχεις παρατηρήσει ποτέ τη σκιά σου; Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί αλλάζει συνεχώς σχήμα και μέγεθος; Από τι εξαρτάται άραγε;

  Αφού κάνεις το παρακάτω διαδραστικό πείραμα, διατύπωσε τον δικό σου κανόνα. Πότε μεγαλάνει και πότε μικραίνει σκιά; Η απόσταση από την πηγή του φωτός παίζει ρόλο στην αλλαγή αυτή ή όχι;

 

 

  

 

 
 

Ανάκλαση του φωτός

 

   Όταν το φως συναντά μια λεία και γυαλιστερή επιφάνεια, όπως ο καθρέφτης, αλλάζει πορεία. Το φαινόμενο αυτό λέγεται ανάκλαση του φωτός.

   Σας φαίνεται δύσκολο να το κατανοήσετε; Είναι αυτό που παθαίνετε το καλοκαίρι, όταν νιώθετε ξαφνικά να σας τυφλώνει το φως από το cd, που έχει κρεμάσει στο απέναντι  μπαλκόνι η ηλικιωμένη γειτόνισσά σας. Ή πάλι όταν , παίζοντας με το ρολόι σας, διαπιστώνετε πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να στείλετε το φως στην πλάτη του δασκάλου που γράφει στον πίνακα.

  Προσπαθήστε να κατευθύνετε το φως στη σκηνή στο παρακάτω διαδραστικό πείραμα. Παρατηρήστε πώς ανακλάται όταν πέφτει επάνω στον καθρέφτη.

 

 

 

Να θυμάστε πως η γωνία με την οποία προσπίπτει το φως στον καθρέφτη είναι ακριβώς η ίδια με τη γωνία με την οποία ανακλάται.

 

Δηλαδή   γωνία πρόσπτωσης = γωνία ανάκλασης 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΛΑΣΗ & ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
                                  Παρουσίαση από το Γρηγόρη Ζερβό
 
 
 
 
Όταν μια ακτίνα φωτός ανακλάται σε μια τραχιά και ανώμαλη επιφάνεια, τότε ανακλάται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάχυση του φωτός.
 
 

 

 
Παίξτε ένα παιχνίδι από την εκπαιδευτική σελίδα του BBC. Η Ράνι λαμβάνει ένα επείγον μήνυμα: ο Παράξενος Μπομπ έχει εξαφανίσει όλα τα παιδιά της πόλης και την έχει παγιδέψει. Διαλέξτε μια πηγή φωτός και χρησιμοποιήστε τις γνώσεις σας για την ανάκλαση του φωτός, ώστε να ανοίξετε  την κλειδαριά. Αν στο μεταξύ συναντήσετε τον παράξενο Μπομπ, ακινητοποιήστε τον με μια δέσμη φωτός!