◄ Πίσω

Γ14. Ο Φιλελληνισμός

 

Γ14. Ο Φιλελληνισμός

                                                   Παρουσίαση: Γ Σουδίας

 

 

          Δίπλωμα του Γαλλικού Φιλελληνικού Κομιτάτου

 

 

Ο Αδαμάντιος Κοραής συχνά κατηγορούσε τους Ευρωπαίους για τον εξωραϊσμένο τρόπο με τον οποίο παρουσίαζαν τους επαναστατημένους Έλληνες, επηρεασμένοι από το κίνημα του κλασσικισμού και του ρομαντισμού. Δείτε παρακάτω έναν πίνακα που αναπαριστά τις τελευταίες στιγμές του λόρδου Βύρωνα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Με βάση όσα γνωρίζετε για τις συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο εκείνη, παρατηρήστε τον πίνακα και σχολιάστε τι σας κάνει εντύπωση. Συγκρίνετε επίσης με τη "Σφαγή της Χίου" και το "Μεσολογγι" του Ευγένιου Ντελακρουά.

Πιστεύετε πως η υπερβολή αυτή τελικά  ωφέλησε ή όχι την υπόθεση των Ελλήνων; Ποια είναι τα επιχειρήματά σας;

 

 

 

 

Αν σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε περισσότερο με την Τέχνη και το Φιλελληνισμό μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο εδώ.

 

 

 

 


 

Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε έναν έρανο για την Ελλάδα από Γάλλους το 1826.

Το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη τα χρόνια της επανάστασης του 1821 δεν ήταν το μόνο. Το ξέρετε πως στα σαλόνια της Ευρώπης έπαιζαν "φιδάκι", ένα επιτραπέζιο σχεδιασμένο ειδικά για την Ελλάδα και πως, αρκετά χρόνια αργότερα,  ο Πικάσο είχε χαρίσει έναν πίνακά του στους Έλληνες;  Διαβάστε και σχολιάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον Φιλελληνισμό.

 

Διαβάστε ακόμη  ένα άρθρο από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό κι ένα άλλο για τη διοργάνωση μιας συναυλίας με σκοπό  τη συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας για τα παιδιά της Συρίας. Συζητήστε στην τάξη αν γνωρίζετε και άλλους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα ή η Κύπρος έχουν βοηθήσει άλλους λαούς.

Δείτε εδώ ένα βίντεο από μια διαδήλωση υπέρ των Ελλήνων στο Παρίσι το Φεβρουάριο του 2012. Τι σας θυμίζει το σύνθημα "Είμαστε όλοι Έλληνες";

Πιστεύετε πως η πίεση της κοινής γνώμης μιας χώρας μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της επίσημης Κυβέρνησής της;


Διαβάστε ένα άρθρο σχετικά με  την πρόσφατη παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και μια ανακοίνωση για τη συναυλία της ελληνοτουρκικής ορχήστρας νέων. Συζητήστε με τους συμμαθητές σας (και όχι μόνο) κατά πόσο και σε ποιες περιπτώσεις η πολιτική και ο πολιτισμός μπορούν να συμβαδίζουν.