◄ Πίσω

Τα ψηλά βουνά

 

Τα ψηλά βουνά

 

 Mια παρέα παιδιών που τελείωσαν το σχολείο αποφασίζουν να περάσουν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί θα μάθουν να ζουν και να λειτουργούν σαν ομάδα: αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες, σέβονται ο ένας τον άλλο, λύνουν μαζί τα προβλήματά τους. Μαθαίνουν τη ζωή του βουνού και τις συνήθειες των άγριων ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και τους μύθους και γίνονται δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση.


Το κλασικό αυτό βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου, με τις ολοζώντανες περιγραφές και το λεπτό χιούμορ, αποτελεί ένα από τα καλύτερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας.

 

Μέσα από το βιβλίο μαθαίνουμε πώς μπορούμε να γίνουμε ομάδα και να λύνουμε μόνοι μας τα προβλήματα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Μαθαίνουμε τις αξίες της ζωής και τον σεβασμό.Κάπως έτσι μας μπήκε η ιδέα να μαζέψουμε ρούχα για τους πρόσφυγες, διαβάζοντας το κεφάλαιο εκείνο στο οποίο ένας γέροντας αποφασίσζει να κληροδοτήσει μια κρήνη στους χωριανούς αφού ο καθένας περίμενε να το κάνει ο άλλος και δε γινόταν τίποτα τελικά.

Συζητώντας είδαμε πως το θέμα των προσφύγων είνεια εκείνο που μας απασχολεί περισσότερο την τελευταία περίοδο. Ευαισθητοποιούμαστε, συγκινούμαστε αλλά τελικά δεν κάνουμε τίποτα γιατί περιμένουμε πως κάποιος άλλος θα αναλάβει το καθήκον να βοηθήσει. Αποφασίσαμε λοιπόν, αντί να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, τα υπουργεία ή την ΕΕ να συγκεντρώσουμε μόνοι μας αγαθά για τους πρόσφυγες και να τα στείλουμε. Σαν τον παππούλη του βιβλίου βοηθήσαμε τον κόσμο μας να γίνει λίγο καλύτερος!