◄ Πίσω

9 συμβουλές για το διάβασμα... σήμερα που ' ναι Κυριακή!

 

Εδώ θα βρείτε μερικές φανταστικές συμβουλές για το πως να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν και να εξελιχθούν. Θα συμβάλλουν στο να έχετε μια υπέροχη σχέση με τα παιδιά σας. Τι πιο σημαντικό από αυτό;

 

 

1. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε παιδί να έχει ελεύθερο χρόνο (δυο με τέσσερις ώρες την ημέρα) που το παιδί θα τις περνά κάνοντας τίποτα το ιδιαίτερο. Οι αγχώδεις και φιλόδοξοι γονείς τείνουν να πιέζουν τα παιδιά τους να διαβάζουν και  να κοινωνικοποιούνται περισσότερο από όσο θα έπρεπε ή χρειάζεται – σπορ, γλώσσες και τόσα άλλα. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε γονέα να καταλάβει πότε το παρακάνει. Τα παιδιά χρειάζονται διάλειμμα όπως και οι μεγάλοι.

 

2. Δυστυχώς, οι γονείς συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην ακαδημαϊκή πρόοδο του παιδιού τους και στους βαθμούς. Για παράδειγμα, στις συναντήσεις γονέων ακούγονται οι ερωτήσεις όπως ‘Τι βαθμό πήρε;’ ή ‘Συμπεριφέρεται σωστά;’ είναι συχνότερες από ερωτήσεις όπως ‘Πως είναι η διάθεση του παιδιού μου μέσα στην τάξη; ή ‘Φαίνεται να αγχώνεται μέσα στην τάξη;’ Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά τους παρά να έχουν  εμμονή με την απόδοση τους. Τα αισθήματα του παιδιού, όχι οι βαθμοί του, έχουν προτεραιότητα.

3. Θυμηθείτε, εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει τις εργασίες του, υπάρχει πάντα κάποια αιτία – και δεν σχετίζεται με την τεμπελιά. Η ιδέα της ‘τεμπελιάς’ δεν υπάρχει στην ψυχολογία. Οι πραγματικές αιτίες είναι έλλειψη κινήτρων και θέλησης. Και είναι δική σας δουλειά να δείτε γιατί συμβαίνουν. Μήπως δεν έχει μάθει τον τρόπο να δουλεύει; Μήπως δεν υπάρχουν κανόνες στο σπίτι ή στο σχολείο; Μήπως το παραφορτώνουμε με τις προσδοκίες μας και ξεχνάμε να το ρωτήσουμε τι έχει ανάγκη το ίδιο;

 

4. Ανάμεσα στις πιο σοβαρές αιτίες που το παιδί σας δυσκολεύεται στις εργασίες του μπορεί να είναι υπερένταση, ψυχολογικά προβλήματα, ή διαταραχές της προσοχής και υπερκινητικότητα. Αντί να περνάτε την νύχτα με τις ερωτήσεις στα μαθηματικά καλύτερα να βρείτε τις αιτίες των δυσκολιών του παιδιού αντί να νομίζετε ότι είναι τεμπέλικο.

5. Θυμηθείτε αυτό πάνω από όλα: Οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται πρώτες πάνω από όλα. Οι βαθμοί είναι χαμηλότερα στην λίστα των προτεραιοτήτων. Προσπαθήστε να είστε συντεταγμένοι και οι δύο γονείς. Αν έχετε διαφορές μπορείτε να τις λύσετε μόνοι σας αλλιώς μπερδεύετε και πληγώνετε το παιδί σας.

6. Αν διαφωνείτε με το δάσκαλο του παιδιού σας προσπαθήσετε να συζητήσετε μαζί του, αφήνοντας το παιδί έξω από το πεδίο αντιπαράθεσής σας. Ο δάσκαλος ή η δασκάλα είναι από τους πιο "σημαντικούς άλλους" στη ζωή του παιδιού σας. Μην το αναγκάζετε να πάρει θέση!

7. Όταν φτάνουν στην εφηβεία, η ψυχή των παιδιών, είναι περιττό να το πούμε, είναι πολύ εύθραυστη. Θυμάστε την τελευταία χρονιά και την προετοιμασία για τις εισαγωγικές;Όλη η οικογένεια αγωνιά μαζί με το παιδί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τσακωμούς, υστερία και ένταση. Πως θα αποφύγετε αυτόν τον εφιάλτη και να ελαχιστοποιήσετε τις συνέπειες; Ο καλύτερος τρόπος είναι να εστιάσετε στην αγάπη και τις βασικές αξίες.

8. Όταν οι βαθμοί θα έχουν βγει και όλα τα δάκρυα για τους διαγωνισμούς θα έχουν εξαφανιστεί από την μνήμη σας μόνο ένα πράγμα θα έχει σημασία – η εμπιστοσύνη,η κατανόηση και η φιλία με τα παιδιά σας. Την έχετε ακόμη;

9. Είναι εύκολο να βγάλετε ένα Α από την κoρη σας αλλά να την χάσετε στην διαδικασία ή ο γιoς σας να μπει στο πανεπιστήμιο και να καταστρέψετε την σχέση που είχατε μαζί του από τότε που ήταν μικρός. Μην το κάνετε.

Μπορείτε και πρέπει να είστε καλύτεροι γονείς. Σίγουρα έχετε φιλοδοξίες για τα παιδιά σας  αλλά πάνω από όλα πρέπει να τα αγαπάτε