◄ Πίσω

Πέντε τρόποι για να δίνουμε ...το καλό παράδειγμα στα παιδιά

 

Πέντε τρόποι για να δίνουμε ...το καλό παράδειγμα στα παιδιά

 

 

 

Είναι γενικά γνωστό – και έχει επαναληφθεί σε πολυάριθμες ρήσεις από γνωστούς και αγνώστους –  ότι μία από τις βασικότερες αρχές για να είσαι καλός γονιός είναι να δίνεις το «καλό» παράδειγμα. Να συμπεριφέρεσαι εσύ η ίδια με την ευγένεια, την καλοσύνη, την ευαισθησία, την υπευθυνότητα που θα ήθελες να συμπεριφέρονται και τα παιδιά σου.

Θέλεις το καλύτερο για τα παιδιά σου; Τότε γίνε εσύ το καλύτερο παράδειγμα για αυτά. Θέλεις να είναι ευτυχισμένα; Να είναι ειλικρινή; Να έχουν υπομονή; Να τρώνε τα λαχανικά τους; Τότε φρόντισε να είσαι χαρούμενη, να λες την αλήθεια, να παίρνεις βαθιές ανάσες (όταν τα νεύρα χτυπάνε κόκκινο) και να τρως τα ζαρζαβατικά σου! Αν είσαι πατέρας, σκέψου τον άντρα που θα ήθελες να παντρευτεί η κόρη σου  …και «γίνε» σαν και αυτόν!

Κάθε γονιός που έχει ακούσει έντρομος το δίχρονο παιδί του να ξεστομίζει την λέξη μαλ…. μπροστά σε όλους σε παιδικό πάρτι, ξέρει ότι τα παιδιά …απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρια - τις καλές και τις κακές μας συνήθειες!

Πώς όμως μπορούμε πρακτικά να γίνουμε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας;

1) Φροντίζοντας τον εαυτό μας

 

Είναι συχνό φαινόμενο για τους γονείς να βάζουν τον εαυτό τους και την δική τους υγεία και ευεξία σε δεύτερη μοίρα. Είναι όμως πολύ σημαντικό να είμαστε υγιείς και σε φόρμα για να είμαστε οι καλύτεροι γονείς που μπορούμε να είμαστε. Είναι επίσης σημαντικό να δείχνουμε στα παιδιά μας τι σημαίνει να ζει κανείς υγιεινά και να φροντίζει τον εαυτό του. Μπορείτε να πείτε στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν για να φροντίζουν την υγεία τους, είναι όμως πολύ πιο αποτελεσματικό να το ζουν μέσα στην οικογένεια, με εσάς ως ζωντανό παράδειγμα. Απλές συνήθειες όπως το περπάτημα, η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος, είναι πολύ σημαντικότερα στα μάτια των παιδιών σας από οποιαδήποτε διδαχή.

2) Επιδεικνύοντας αυτοπεποίθηση

Είναι πολύ εύκολο να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να σκεφτούμε «Πω πω …είμαι χάλια», όμως είναι πολύ σημαντικό να μην πούμε ποτέ αυτές τις εκφράσεις (ή άλλες παρόμοιες) μπροστά στα παιδιά, ειδικά για τις μητέρες που μεγαλώνουν κορίτσια. Η μητέρα είναι το πρωταρχικό πρότυπο κάθε μικρού κοριτσιού και τα κορίτσια σε νεαρή ηλικία είναι πολύ ευαίσθητα σε κάθε μήνυμα (λεκτικό ή μη) που αφορά στην εικόνα τους (και του προτύπου τους, της μαμάς). Αποφύγετε λοιπόν τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς («είμαι χοντρή», «πώς έχω γίνει έτσι», «είμαι άσχημη», «γέμισα ρυτίδες», «πάει πια, χάλασα» κλπ.) και τις συνεχείς ή εξουθενωτικές δίαιτες και μάθετε στα παιδιά να αγαπούν το σώμα τους και να αισθάνονται άνετα με την εμφάνιση τους. Μάθετε τους να «βλέπουν» και να  εκτιμούν την ομορφιά που διαθέτουν εσωτερικά και εξωτερικά και φυσικά …ξεκινήστε να κάνετε το ίδιο!

3) Δείχνοντας σεβασμό στους άλλους ανθρώπους

Ο γονιός που έχει την απαίτηση το παιδί του να λέει «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», να δείχνει σεβασμό και να σκέφτεται τους άλλους, αλλά ο ίδιος είναι αγενής με τον σερβιτόρο ή παρκάρει όπου …τον βολεύει, θα δυσκολευτεί να μεταδώσει στο παιδί του την επιθυμητή συμπεριφορά. Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξουμε στα παιδιά μας καλούς τρόπους είναι να τους έχουμε πρώτα εμείς και να τους επιδεικνύουμε σε ΚΑΘΕ περίσταση, χωρίς εξαιρέσεις (του τύπου: «Δεν πειράζει σήμερα θα παρκάρουμε εδώ γιατί βιαζόμαστε πολύ, γιατί βρέχει, γιατί λείπουν όλοι», κλπ.)

4) Όντας ειλικρινείς, με συνέπεια

Καμιά φορά μπορεί να είναι «βολικό» για τους ενήλικες να λένε μικρά ψεματάκια ή και κατά συνθήκη ψεύδη, όμως μπροστά στα παιδιά πρέπει πάση θυσία να τα αποφεύγουμε. Τα μικρά τους αυτάκια είναι συνήθως ορθάνοιχτα και τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορά μεταξύ ψέματος και …ψέματος. Δείξτε λοιπόν στα παιδιά ότι η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη τακτική, πάντα, ακόμα και όταν δεν είναι βολική….

5) Με το να παραδεχόμαστε τα λάθη μας

Όσο σκληρό κι αν είναι, η αλήθεια είναι ότι …δεν είμαστε τέλειοι. Μπορεί να προσπαθούμε για το καλύτερο αλλά όλο και κάτι θα ξεφύγει εδώ κι εκεί. Είναι πολύ σημαντικό να παραδεχόμαστε τα λάθη μας στα παιδιά και να παίρνουμε την ευθύνη των συνεπειών τους. Πείτε στα παιδιά «Ναι, δεν έπρεπε να το έχω κάνει αυτό» και δώστε τους να καταλάβουν ότι στεναχωριέστε και μετανιώνετε όταν κάνετε κάτι που «δεν είναι σωστό». Αυτή η στάση σας θα τα βοηθήσει να μάθουν να αναλαμβάνουν κι εκείνα την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεων τους και τις όποιες συνέπειες αυτών –καλές και κακές– στην μετέπειτα ζωή τους.

 

Πηγή: www.bubhub.com

Επιμέλεια - Μετάφραση: Όλγα Ψωμιάδη