◄ Πίσω

Τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

 

 

ΕΡΕΥΝΑ: Τα πιο χαρούμενα παιδιά του κόσμου

Γιατί τα παιδιά στην Ολλανδία είναι τα πιο ευτυχισμένα του πλανήτη;

Η Unicef εξηγεί

 

 

 

 

Στη λίστα με τις χώρες όπου τα πιτσιρίκια είναι πιο ευτυχισμένα, τα παιδιά των Ολλανδών κατέχουν τα πρωτεία. Η Ολλανδία βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της παιδικής ευημερίας από 21 βιομηχανικές χώρες. Η μελέτη έγινε από τη Unicef​​ και σύμφωνα με αυτή, στις πρώτες θέσεις μετά την Ολλανδία βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που τα Ολλανδάκια είναι πιο ευτυχισμένα από τα υπόλοιπα παιδιά της Ευρώπης;

1. Ευτυχισμένοι γονείς=ευτυχισμένα παιδιά: Οι Ολλανδοί κατέχουν την 4η θέση των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων παγκοσμίως. Σε ένα περιβάλλον όπου η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και η ψυχική ευφορία συναντιούνται, είναι φυσικό οι άνθρωποι να είναι πιο χαρούμενοι - άρα και τα παιδιά τους.

2. Μαμάδες  χωρίς κατάθλιψη ή αυξημένο άγχος: Ελευθερία κινήσεων, ασφάλεια και πολλές επιλογές, δημιουργούν ένα κοκτέιλ που λειτουργεί ευεργετικά για τις γυναίκες. Από την κοινωνική ασφάλιση και την άνεση του να εργάζονται με μερική απασχόληση και να μην τους λείπει τίποτα (πάνω από το 60% των μαμάδων εργάζονται με ημιαπασχόληση), μέχρι την ελευθερία να κυκλοφορούν εύκολα με ποδήλατο. Και φυσικά άνθρωποι απαλλαγμένοι από άγχος και ανασφάλειες μεγαλώνουν χαρούμενα παιδιά.

 

 

 3. Οικογενειακές δραστηριότητες: Οι Ολλανδοί αγαπούν τα πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας, ώστε να περνούν πιο πολύ χρόνο με τα παιδιά τους. Επίσης κατά την «ημέρα του μπαμπά» (papa dag), ανεπίσημη άδεια που όμως έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια, ο πατέρας παίρνει μια μέρα άδεια ώστε να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Ανάλογη ημέρα υπάρχει και για τη γιαγιά (oma day). Στην Ολλανδία, το συνηθισμένο είναι να παίρνει όλη η οικογένεια μαζί το πρωινό. Όλα αυτά συσφίγγουν τους δεσμούς και ευνοούν την επικοινωνία των μελών της οικογένειας.

4. Δημοκρατία στην οικογένεια: Τα παιδιά έχουν λόγο που λαμβάνεται σοβαρά από τους γονείς. Η γνώμη τους μετράει και οι γονείς έχουν μάθει να τα ακούν και να συζητούν μαζί τους. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να σέβονται τις απόψεις των άλλων, να αναπτύσσουν τον διάλογο και έτσι να αποκτούν μια πιο ισορροπημένη προσωπικότητα.

5. Καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα: Το ολλανδικό εκπαιδευτικό μοντέλο είναι βασισμένο πάνω στο δικαίωμα και την ανάγκη του παιδιού να έχει ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι. Έτσι, μέχρι τα 10 τους χρόνια, τα παιδιά έχουν από ελάχιστες έως καθόλου εργασίες για το σπίτι. Τα περισσότερα τα μαθαίνουν μέσα στην τάξη. Το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένη ύλη που πρέπει να μαθευτεί παπαγαλία, αλλά κατευθύνει τον μαθητή σε μια επιλογή που να του ταιριάζει, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές του δεξιότητες με το που θα μπει στο γυμνάσιο.

Άννα Λεβέντη

Πηγή